Merkslogans: ken je de laatste trends in Frankrijk?

Wie zaken gaat doen in Frankrijk heeft vaak een slogan nodig: zowel B2B als B2C helpt het bij het onthouden van je merknaam en de verduidelijking van je positionering. Op die grote markt is het een drukte van jewelste, dus zeker een (nog) onbekende buitenlandse partij heeft baat bij een mooie slogan. Maar wat is tegenwoordig goed? Lees nu alles over de trends van 2016!

Meer dan 105.000 Franstalige merken onder de loep

Is het werkwoord nog steeds in? Gaan de hashtags de klassieke slogans vervangen? De database souslelogo.com met meer dan 105.000 gegevens van Franstalige merken maakte de balans op voor het afgelopen jaar in hun ‘6e Observatoire des slogans’*.

Van ‘C’est bon de décider’ (Beslissen is fijn) van ING Direct, tot ‘Le monde à votre sauce’ (De wereld in je sausje) van Heinz: brandsignatures en campagneslogans zijn strategische merkactiva. Ze helpen consumenten om het merk te beleven. In Frankrijk is 2016 vooral het geboortejaar van de baseline geworden; korte zinnen die net even anders dan anders zijn, zoals ‘Vous êtes plus riche que vous ne le croyez’ (je bent rijker dan je denkt) van online retailer Cdiscount, en het verrassende (want Engelse) ‘French but Wild’ van het Franse prêt-à-portermerk Aigle.

Oververtegenwoordiging van werkwoorden en de snelle opkomst van #

Net als de twee voorgaande edities toont de ‘6e Observatoire des slogans’ meer dan dertien werkwoorden in de top 30 van meest gebruikte woorden in de signatures en slogans van Franse merken.

‘Être’ (zijn), ‘faire’ (maken) en ‘avoir’ (hebben) staan als trio bovenaan de lijst. Zoals met de slogans “La ville est belle” (de stad is mooi) van taxidienst G7 of ‘Vous avez le thème, nous avons le lieu’ (jullie hebben het thema, wij de plaats) van zaalverhuurspecialist 1001salles.

De grote verrassing vormt de # van Twitter, in 2016 geklommen van de 16e naar de 4e plaats. Steeds meer campagnes dragen hashtags om een tagline socialer en sterker in de omgeving te plaatsen. Mooie voorbeelden zijn #lagrippejedisnon van Assurance Maladie (#tegengriepzegiknee), #keepasking van Acer of #lâchezprise van Club Med (#loslaten). Verdringt de # in de toekomst het werkwoord ‘zijn’?

‘Prijs’, hét woord van de crisis en het collectieve zuiniger leven, volgt de hashtag op de voet, met een opzienbarende klim in de lijst van meest gebruikte sloganwoorden. Uit de honderden slogans noem ik graag ‘Venez pour le prix, restez pour tout le reste’ (kom voor de prijs, en blijf voor de rest) van B&B Hotels, en ‘L’Europe à vos pieds avec les prix mini’ (Europa ligt aan uw voeten met miniprijzen) van Air France.

Neologismen en kortstondigheid

De grootste stijging in gebruik in slogans van Franse merken maakten het afgelopen jaar ‘moment’, ‘2016’ en ‘jour’ (dag). Volgens souslelogo.com een teken van concentratie op het huidige moment. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ‘Il n’y a jamais eu de meilleur moment pour innover en toute sécurité’ (er is nooit een beter moment om in alle veiligheid te innoveren) van Cisco Systems, of ‘Mon moment-P’ van Pineau des Charentes. En dat ‘2016’ zo veel is gebruikt het afgelopen jaar komt duidelijk door het EK voetbal, volgens het slogandocumentatiecentrum.

Het merkt verder op dat er in 2016 een vermenigvuldiging van neologismen plaatsvond, zoals te zien in recente campagnes van Uber (‘Uberassurée’, ‘Uberwoman’) en Easyjet (‘pleinairophile’, ‘lochnessologue’). Hoewel deze ideeën goed werden ontvangen blijft het gebruik van neologismen nog erg afhankelijk van je doelgroep.

Ben je al actief op de Franse markt? Heb je een slogan in het Frans? We zijn benieuwd! Wat vind je: heeft een slogan toegevoegde waarde naast je merk? Reageer hieronder om andere internationaal georiënteerde ondernemers te helpen en te inspireren!

______

* Bronnen: www.observatoiredesslogans.fr en www.e-marketing.fr/Thematique/general-1080/Breves/Slogans-de-marque-les-tendances-2016-312602.htm