Hoe stuur je het beste een Frans verkoopagent aan?

Je hebt een dynamisch bedrijf in Nederland, en je lonkt naar uitbreiding in Frankrijk. En dat is, zacht gezegd, een briljant idee. Maar nu de uitvoering. Omdat je (nog) niemand kent die je vanuit Nederland kan helpen met acquisitie in Frankrijk, kies je voor het inhuren op commissiebasis van een Franse verkoopvertegenwoordiger. Al oriënterend ontdek je echter dat niet iedereen daar fijne ervaringen mee heeft. En dat is vaak een gevolg van cultuurkwesties…

Tijd om tips te vragen aan Camille de Luca-Schwartz, expert in cross-culturele zaken bij Baguette & van Tulpen. Wil je de kans op succes bij het aansturen van een Frans agent aanzienlijk vergroten? Lees dan verder en vertel ons ook over jouw ervaring.

Hoe geef ik mijn Franse verkoopvertegenwoordiger de beste start?

In Frankrijk is de zakelijke wereld gebouwd op persoonlijk vertrouwen. Nodig je nieuwe vertegenwoordiger uit voor een twee- of driedaags bezoek aan je Nederlandse hoofdkantoor, en geef een persoonlijke rondleiding. In je beste Frans of in het Engels. Neem hem of haar met je team mee uit lunchen, en praat over andere zaken dan werk. Het vieren van de aankomst van een nieuwe collega op deze manier is tamelijk gewoon. En een belangrijk verschil: in Frankrijk vertrouw je iemand het werk toe. In Nederland vertrouw je vooral de resultaten van de uitgevoerde taken.

Een relatie opbouwen betekent dat jouw agent jouw producten verkoopt uit verbondenheid met je. Hij of zij zal persoonlijke trots voelen als jouw zaken floreren.

Moet mijn agent écht alle ins-en-outs van mijn bedrijf weten?

Toon je Franse agent het grote plaatje als je hem vraagt iets te doen. De Fransen houden van theorie! Een Franse verkoopvertegenwoordiger functioneert stukken beter als hij of zij weet hoe zijn of haar activiteiten bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. De keerzijde van de medaille is dat jouw Franse agent jou de theorie achter zijn of haar activiteiten zal uitleggen, vóór de conclusies aan bod komen – erg saai. De beste manier om dit te vermijden is door meteen vanaf het begin duidelijk te maken dat je graag rapporten, feedback en presentaties ziet die beginnen met de conclusies.

Wat verwacht een Franse verkoopvertegenwoordiger precies van mij?

De Fransen verwachten van hun managers dat ze leidinggeven en beslissingen nemen. Vraag hun mening en discussieer over mogelijkheden, maar uiteindelijk verwacht je Franse agent dat jij de keuzes maakt. Hij of zij zal jouw leiding volgen. Bij twijfel verwacht een Franse vertegenwoordiger dan ook dat jij de leiding neemt en de antwoorden geeft. Laat niemand in het ongewisse met een simpel ‘Ik weet het niet’, want de kans is groot dat je het respect voor je beschadigt.

De beste weg naar een succesvolle zakelijke relatie loopt via het beheren van verwachtingen. Cultuur is een belangrijke factor bij het bepalen van de manier van zakendoen, en genoemde zaken maken duidelijk dat de professionele wereld in Nederland verschilt van de Franse. Wees open vanaf het begin, met een grapje hier en daar, en leg uit wat je verwacht.

Met dank aan Camille de Luca-Schwarz voor haar goede tips.

En nu jij: heb je er iets van op gestoken? Of blijft het een moeilijk verhaal? Wat zijn jouw ervaringen met het inhuren van een Frans agent of van Frans personeel? Reageer hieronder om andere internationaal georiënteerde ondernemers te helpen!